top of page

14 MOĆNIH NAMIRNICA ZA BORBU PROTIV CELULITA


ŠTA JE CELULIT?


Celulit je sloj masnih naslaga koje se nalaze ispod kože. Ove masne naslage su nepravilno raspoređene ispod kože pa se celulit ispoljava u vidu neravnina koje se najčešće upoređuju sa izgledom pomorandžine kore ili cottage sira. Celulit je posledica interakcije između vezivnog tkiva u dermatološkom sloju koji se nalazi ispod površine kože i sloja masti koji se nalazi neposredno ispod nje. Kod žena su masne ćelije i vezivno tkivo u ovom sloju postavljeni vertikalno. Kod muškaraca, tkivo ima ukrštenu strukturu, što može objasniti zašto je manja verovatnoća da će se ispoljiti celulit.

Iako je celulit u teoriji oblik masnih naslaga on se neretko javlja i kod osoba koje nemaju problem sa viškom kilogrma. Štaviše, 90% žena na svetu ima celulit a pojavljuje se i kod muškaraca. Celulit je bezopasno stanje kože koje se najčešće javlja u predelu zadnjice, butina i bokova a nekada i na stomaku i nadlakticama.


ŠTA UZROKUJE POJAVU CELULITA?


Tačan uzrok nastajanja celulita nije poznat iako je sa njegovom pojavom povezano nekoliko različitih faktora:


1. Hormonski status i uzrast

Estrogen, insulin, noradrenalin, tiroidni hormoni i prolaktin su deo procesa proizvodnje celulita. Jedna teorija je da kako se približava menopauzi estrogen kod žena, smanjuje se i protok krvi do vezivnog tkiva ispod kože. Niža cirkulacija znači manje kiseonika u tom području, što dovodi do smanjene proizvodnje kolagena. Masne ćelije se takođe povećavaju s opadanjem nivoa estrogena. Ovi faktori zajedno čine masne naslage vidljivijima. Kako masnoća ispod kože izlazi kroz slabljenje vezivnog tkiva, rezultat je poznati efekat. Starost takođe uzrokuje da koža postaje manje elastična, tanja i veća je verovatnoća da će se opustiti. Ovo povećava šanse za razvoj celulita.


2. Genetika


Za razvoj celulita potrebni su određeni geni. Genetski faktori mogu biti povezani sa brzinom metabolizma, distribucijom masti ispod kože, etničkom pripadnošću i nivoom cirkulacije. To može uticati na mogućnost razvoja celulita.


3. Životne navike i ishrana


Osobe čija je ishrana bogata pre svega trans mastima, prostim ugljenim hidratima, prerađenim i slanim namirnicama a siromašna vlaknima sigurno će imati veću količinu celulita koji će brže "napredovati". Fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu pomoći u smanjenju pojave celulita. Takođe može biti češći kod pušača, onih koji ne vežbaju i onih koji sede ili stoje u jednom položaju duže vreme. Nošenje neelastičnog i uskog donjeg veša može ograničiti protok krvi, a to može doprineti stvaranju celulita.


4. Dehidracija


Budući da se ljudsko telo sastoji od oko 70 % vode, potpuno je logično da dehidracija igra veliku ulogu u stvaranju celulita ispod kože. Nedostatak vode može izazvati nakupljanje toksičnih materija u masnim ćelijama koje telo teško metaboliše i doprinosi teksturi celulita. Takođe, dehidracija čini da koža postane tanja i slabija. Kada je koža oslabljena, ima mnogo veću tendenciju da ispolji celulit.


14 MOĆNIH NAMIRNICA ZA BORBU PROTIV CELULITA1. ZELENI ČAJ


Dokazano je da zeleni čaj inhibira apsorpciju masti i pomaže u regulaciji glukoze, pomaže u gubitku telesne težine, što ga čini odličnim izborom za sve koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. Međutim, takođe je dobar u borbi protiv celulita. Sadrži sastojak teobromin, koji stimuliše oslobađanje uskladištenih masti u telu. Preporučena doza kod zdravih osoba je tri do pet šoljica dnevno. Oprez kod trudnica!


2. NTEGRALNE ŽITARICE


Integralna testenina, integralni pirinač i druge žitarice od celog zrna mogu pomoći u gubitku kilograma jer su izvor energije koja se sporo oslobađa i pruža nam duži osećaj sitosti. Integralne žitarice su bogate antioksidansima koji se bore protiv toksina koji izazivaju pojavu celulita pomažući telu da ih izbaci.


3. MASNA MORSKA RIBA


Prerađena masna hrana, poput sireva i kobasica može uticati na pojavu celulita ali dobre masti, poput onih koje se nalaze u masnoj ribi, poput lososa i skuše, zapravo mogu pomoći u borbi protiv njega. Masne kiseline koje ove ribe sadrže pomažu našem telu u metabolizmu masti pa samim tim utiču na celulit.


4. LJUTA PAPRIČICA

Osim što ubrzava metabolizam - proces koji telo koristi za sagorevanje kalorija - ljuta i kajenska paprika pomažu u poboljšanju cirkulacije. Ljuti začin to postižu zagrevanjem tela iznutra, čime se povećava protok krvi.


5. JABUKOVO SIRĆE

Deluje kao tonik za varenje, pomaže u uklanjanju štetnih bakterija u crevima, izbacivanju toksina i oslobađanju zadržavanja vode - sve to pomaže u smanjenju pojave celulita. Pokušajte da svojim obrocima i salatama dodate nekoliko kapi jabukovog sirćeta. Oprez kod osoba sa gastrointestinalnim problemima, viškom kiseline i gastritisom!


6. GREJPFRUT I POMORANDŽA


Grejpfrut poput pomorandže, takođe sadrži metoksilirane bioflavonoide. To su antioksidanti koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i ispravljaju ćelijsku neravnotežu koja može dovesti do pojave celulita.


7. BROKOLI

Što se tiče nutritivnih vrednosti, brokoli je pravi kralj među povrćem. Ova biljka sadrži koktel vitamina i minerala koji utiču na lepotu kože. Međutim, postoji jedno svojstvo koje brokoli poseduje. Alfa lipoična kiselina je prirodna supstanca koja sprečava da se kolagen u organizmu stvrdne, što uzrokuje celulit.


8. JAJA


Jaja su prepuna vitamina i minerala pogodnih za detoksikaciju koji mogu pomoći u izbacivanju viška štetnih materija iz tela. Visok nivo proteina takođe pomaže pravilnoj funkciji ćelija i opopravku.


9. CVEKLA


Ljubičasto korenasto povrće sadrži likopen koji stimuliše cirkulaciju, pomaže u smanjenju zadržavanja vode, kao i kalijum, vitamin E (koji je neophodan za zdravlje kože) i vitamin A. To je čini moćnim sredstvom za čišćenje tela, eliminiše toksine i istovremeno smanjuje nivo holesterola.


10. KOPRIVA


U obliku čaja, u jelima, kao supa ili čorba, kopriva je jedan od moćnih namirnica za detoksikaciju tela. Ne samo da je prepuna antioksidantima, već ima i protivupalni učinak, smiruju kožne tegobe poput ekcema i akni. Pored toga pomaže probavu. Njeno diuretičko svojstvo pomaže u uklanjanju toksina koji izazivaju pojavu celulita, pored toga sprečava zadržavanje tečnosti.


11. BOBIČASTO VOĆE

Konzumiranje bobica bogatih antioksidansima, poput malina, borovnica ili kupina, posebno je dobar način da pomognemo svom telu da se oslobodi toksina. Ujutru se mogu jesti uz žitarice i ovsenu kašu, mogu se jesti kao užina sa grčkim jogurtom ili u sastavu nemasnog smoothija.


12. KURKUMA

Žuti začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji, stimuliše cirkulaciju, smanjuje oticanje i bori se protiv toksina sa visokim nivoom antioksidanata. Pokušajte nekoliko puta nedeljno da napravite kari sa malo masti i puno povrća koristeći još neke od ovde navedenih sastojaka i proverite da li ima učinka.


13. BELI LUK

Beli luk je poznat po tome što pomaže u snižavanju holesterola u krvi, kao i odličan saveznik u jačanju imunološkog sistema i prirodni antibiotik. Ovo ne samo da poboljšava opšte zdravlje tela, već i pomaže cirkulaciju krvi, pomažući telu da izbaci toksine i bori se protiv celulita.


14. LUBENICA

Lubenica svoju prekrasnu rubin crvenu boju dobija od posebno snažnog antioksidansa zvanog likopen. Ovo ne samo da pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, pomaže u borbi protiv celulita a može nas zaštititi i od srčanih oboljenja.

4,139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page