top of page

KAKO SE HRANITI NA GODIŠNJEM ODMORU

Počela je sezona godišnjih odmora, vreme kada odlazimo na rezličite zanimljive destinacije da napunimo baterije i uživamo sa svojom porodicom, partnerima i prijateljima. Odmori obično podrazumevaju menjanje svakodnevne rutine i isprobavanje novih stvari uključujući i lokalnu kuhinju. Iako to zvuči primamljivo, ipak ne želimo da se sa odmora vratimo sa dodatnim kilogramima što neće biti teško ukoliko smo maksimalno opušteni i ne obraćamo pažnju o kvalitetu hrane koju konzumiramo.

Srećom, uvrštavanjem ovih pravila možemo maksimalno da uživamo u odmoru tako da to ne poremeti našu kilažu.1. PONESITE SVOJE GRICKALICE

Odmor počinje već na aerodromu, automobilu, autobusu, uzmite to u obzir. Opremite se omiljenim zdravim grickalicama pogodnim za putovanja kao što su kokice, pirinčane galete, unapred iseckani štapići od sira, paketići putera od orašastih plodova sa isečenim voćem i povrće sa humusom.

U principu svu hranu možete poneti sa sobom samo je potrbna organizacija2.IZBEGAVAJTE MINI-BAR

Mali primamljivi frižider koji se nalazi u hotelima pun je grickalica i pića punih šećera, soli, pojačivača ukusa, veštačkih boja i aroma. U njemu je namerno sve šareno i posloženo da izgleda privlačno baš iz razloga da biste konzumirali njegov sadržaj. Umesto da koristite mini-bar, kupite grickalice na lokalnoj pijaci ili u prodavnici i obezbedite se laganom hranom poput svežeg voća, orašastih plodova, semenki i prethodno isečenog povrća, kao i puno vode.


3.JEDITE DORUČAK

Iako se raspored i vreme obroka na odmoru obično razlikuju od vaše lokalne rutine, nemojte preskakati prvi obrok u danu, postoji veća verovatnoća da ćete kasnije u toku dana konzumirati mnogo više hrane obzirom da ste zbog preskakanja obroka pregladneli. Ukoliko odsedate u odmaralištu ili hotelu iskoristite ponuđeni doručak ili doručak na bazi švedskog stola. Za doručak birajte jaja, jogurt, povrće, voće, salate, celovite žitarice poput integralnih peciva od celog zrna žitarica ili ovsene kaše.


4.DAJTE SEBI ODUŠKA JEDNOM DNEVNO

To je odmor, zato uživajte u specijalnim poslasticama. Ako ste u Grčkoj, možda ćete želeti da pojedete giros sa svim dodacima koji idu uz njega. Ako ste na putovanju sa decom, možda ćete želeti da se zaustavite na štandu za sladoled kako biste se svi zajedno zasladili. Svakodnevno "dopuštajte" sebi ovakve obroke kako biste maksimalno uživali. Trik je u kontroli porcija, sporijem konzumiranju obroka i uživanju u svakom zalogaju.5.SAMI PRIPREMAJTE OBROKE

Ukoliko imate mogućnost da kuvate tamo gde boravite, iskoristite je. Eksperimentišite sa lokalnim proizvodima i začinima koje možda nemate kod kuće. Obiđite lokalnu pijacu, tražite male prehrambene prodavnice sa jedinstvenim namirnicama. Pripremajte lagane i maksimalno uživajte u novim ukusima.6.ISPROBAJTE LOKALNE RESTORANE

Raspitajte se za mesta koja poslužuju lokalne proizvode. Istražite regionalnu kuhinju i uživajte u hrani pripremljenoj tradicionalno, koja obično ima mnogo manje prerađenih sastojaka. Uživajte u jedinstvenoj hrani koje to mesto pruža umesto da jedete brzu hranu koja je dostupna svuda. Ne stidite se da naručite jedan obrok koji ćete da podelite ako mislite da će vam porcije biti prevelika. Ako imate frižider u sobi, možete zatražiti i da vam ostatak spakuju.


7.BUDITE U POKRETU

Šetnja muzejima, starim gradom ili plažom prilika je za istraživanje dok sagorevate kalorije. Ako je odredište udaljeno nekoliko kilometara, obavezno idite peške. Ponesite udobnu obuću, kremu sa faktorom i fotoaparat ili mobilni telefon za slikanje.8.OSTANITE HIDRIRANI

Dehidracija je česta tokom putovanja, posebno tokom leta. Ne propuštajte priliku da pijete vodu. Napravite zalihe flaša sa vodom kad stignete na odredište i ponesite flašu gde god krenete.
Što je najvažnije, zabavite se! Odmori su vreme za uživanje sa porodicom i prijateljima i istraživanje novih i već poznatih mesta.
1,210 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page