top of page

SEDAM SAVETA ZA ZAPOČINJANJE USPEŠNE DIJETEZapočinjanje dijete ume da bude vrlo izazovno bilo da dijetu počinjemo prvi put ili da smo već dugo u začaranom krugu neuspelih dijeta. Ponekad započinjanje dijete drugi ili treći put ume da bude mnogo teže nego prvi zato što se pored svega javlja i strah od neuspeha. Ipak, to ne znači da ovaj put treba da odustenemo već da promenimo strategiju.

Dok ne pokušavamo da promenimo sve odjednom ili preko noći, mršavljenje ne mora da bude noćna mora a mi ne moramo da se osećamo obeshrabreno i razočarano. Na kraju krajeva, kakva je korist od izgubljenih kilograma ukoliko se oni brzinom svetlosti ponovo vrate? Ovo je nekoliko pravila koja možemo da uvedemo tako da izbegnemo čuveni yo-yo efekat tako da dijeta ne predstavlja najgoru noćnu moru.


1. PISMENO SE OBAVEŽITE ZA SVOJ PLAN


Iako možda ne zvuči kao prva stvar za započinjanje dijete, ova stavka je vrlo važna. Manjak discipline/motivacije ili odustajanje od dijete i vraćanje starim navikama je na žalost vrlo moguće. Da biste to preduhitrili, zapišite na papir/u telefon/računar sve razloge koje imate za gubitak kilograma, postavite svoju listu na neko mesto gde ćete je videti svaki dan. Kada god se pred vama nađe iskušenje, pokušajte da se setite svih razloga koji se nalaze na vašoj listi ili jednostavno pogledajte u nju. Razmislite kako ćete se osećati ako pobedite sebe, potrudite se da ostanete dosledni i da ne odustanete. Postavite sebi pitanje da li je trenutno zadovoljstvo vrednije od dugoročnog uspeha?2.UNAPRED ISPLANIRAJTE SVE SVOJE OBROKE I UŽINE


Za ovo će vam biti potrebno neko vreme, ali će se isplatiti. Detaljan plan obroka, će vam pomoći da ostanete disciplinovani i onda kada nemate vremena da razmišljate o svojim obrocima i užinama. Isto tako, neće više biti posezanja za "najlakšim" i "najbržim" opcijama poput pekare, slatkiša, kioska brze hrane. Imate svoj jelovnik i on treba da predstavlja najbržu i najlakšu opciju. Priprema je pola posla. Na internetu je sada dostupno mnogo recepata pa je neophodno da izdvojite one koji se uklapaju u vaš lični ukus, budžet i potrebe. Takođe možete napraviti detaljne liste za kupovinu i isplanirati pripremu obroka za nekoliko dana.


3.REŠITE SE HRANE KOJA NIJE U VAŠEM PLANU ISHRANE


Kada odlučite šta ćete jesti, važno je da se rešite svih stvari koje bi mogle da vam stvaraju iskušenje. Prođite kroz zamrzivač, frižider, ormariće, ostave, police i rešite se sve hrane koja nije u vašem planu. Ukoliko ne živite sami, odvojite svoj deo gde će stajati vaša hrana, ne približavajte se delu koji nije za vas i prestanite da kupujete namirnice koji nisu u planu ishrane. Kesice i kutije su dizajnirane tako da budu primamljive i da vas navode da ih stavite u svoju korpu, nemojte padati na markentiške trikove. Ukoliko nemate kod kuće svoje omiljene slatkiše/grickalice, nećete moći ni da ih pojedete.


4. JEDITE VIŠE OBROKA DNEVNO


Ovo generalno nije obavezno ali može da pomogne. Neko više voli da jede dva veća a neko više manjih obroka u toku dana. I jedno i drugo je u redu sve dok smo u kalorijskom deficitu (obzirom da pričamo o mršavljenju, jasno je da smo unapred postavili kcal deficit). Ipak, konzumiranje više obroka dnevno može da bude od koristi kako bismo izbegli napade gladi. Isplanirajte da imate tri glavna obroka i jednu ili dve male užine. Isplanirajte da jedete svaka 3-4 sata. Kada znate da već za nekoliko sati dolazi novi obrok, manje su šanse da će doći do prejedanja.


5. SAMI PRIPREMAJTE OBROKE


Iako je ponekad lakše naručiti ili kupiti gotov obrok, ovo je klasičan primer unošenja skrivenih kalorija koje često zaboravimo da uračunamo u ukupni dnevni unos. Način pripreme u restoranima i kioscima brze hrane obično nije najkvalitetniji. U toku pripreme se dodaje rafinisano ulje, belo brašno, zaprške, koriste se prerađeni proizvodi, kalorični prilozi i dresinzi, hrana se prži u dubokom i plitkom ulju itd. Osim toga, nemamo kontrolu nad veličinom porcije koja je često mnogo veća od one koja nam je zaista potrebna pa se lako desi da pojedemo više nego što bismo pojeli da smo sami pripremili obrok. Ukoliko sami pripremamo svoje obroke znaćemo tačno čega smo koliko stavili i na koji način smo pripremili obrok. Ovo ne znači da treba da izbegavamo okupljanja sa prijateljima i odlazak u restorane ali restoranska hrana ne treba da bude osnova naše ishrane, bar u početku.


6.JEDITE SVEŽU SALATU UZ SVAKI OBROK


Sveže salate su izvor vlakana i pomažu da povećamo volumen obroka uz veoma malo kcal. Uz svaki obrok servirajte i salatu od svežeg povrća (zeleno lisnato povrće poput spanaća, matovilca, iceberg salate, kupusa itd. paradajz, paprika, krastavac, luk). Začinite salatu po ukusu i stvorite naviku da je ona obavezan deo obroka. Uz to što će salata napuniti stomak, pružiće vam duži osećaj sitosti i obezbediti solidan unos mikronutrijenata.7. PRE SVAKOG OBROKA POPIJTE ČAŠU VODE


Naš mozak često žeđ detektuje kao glad pa se dešava da jedemo i kad nismo zapravo gladni već je našem organizmu potrebna tečnost. Kada pomislite da ste ogladneli, popijte čašu vode pa procenite da li ste stvarno gladni ili ste samo bili žedni. Ukoliko idalje osećate glad nakon ispijanja vode, vreme je za obrok.

462 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page