top of page

Sladak ili slan doručak?


Iako postoje pojedinci koji vole obe varijante, mnogo su češći oni koji se odlučuju isključivo za jednu od ove dve opcije. Koja opcija je zapravo bolja za nas i zašto smo kada je u pitanju doručak, obično isključivi, za razliku od ostalih obroka?


Prvenstveno, na naš izbor doručka može da utiče ono na šta smo navikli od samog detinjstva. Ako smo češće jeli recimo muslije i pahuljice, veća je šansa da ćemo i kasnije kroz život birati slatke opcije jer nam je to prosto prirodno. Ukoliko smo češće jeli kačamak, sendviče ili jaja, veće su šanse da ćemo pre birati slane varijante. Ovde je zapravo stvar u povezivanju hrane sa emocijama kao i kulture, toga odakle smo, kako se hrani porodica u kojoj odrastamo i kakva je naša tradicija.


Takođe, jedan od razloga zbog kog se ljudi ujutru odluče za sladak ili slan doručak je-koji se obrok pojeo za večeru. Kada jedemo hranu koja sadrži veliku količinu prostih ugljenih hidrata, nivo šećera će na kraju pasti, nakon čega naše telo žudi za nečim slatkim.


Recimo, ako ste pre spavanja pojeli klasične špagete sa belom testeninom, veće su šanse su da ćete se sutradan probuditi sa željom da pojedete nešto slatko.


Međutim, da li je jedna opcija doručka superiornija od druge? Odgovor je i da i ne. Neophodno je da ujutru naš obrok sadrži sve potrebne makronutrijente, dovoljno proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti. Da bismo to postigli, možemo da pojedemo i slanu i slatku opciju, potrebno je samo da biramo kvalitetne izvore svih makronutrijenata a to je moguće u obe varijante. Slan doručak može da bude bilo koji oblik jaja, sendviča, palente, proja, pita uz dodatak jogurta, kefira i sveže salate kao izvora vlakana. Slatke opcije mogu da budu dobro izbalansirane ovsene kaše, slatke palačinke od integralnog brašna sa voćem ili medom, domaća granola, orašasti plodovi sa grčkim jogurtom itd.Neophodno je da izbegavamo rafinisane ugljene hidratie i proste šećere ujutru kako bismo izbegli nagli skok pa zatim pad šećera u krvi nakon čega ćemo se ceo dan osećati umorno, malaksalo, neispavano i melanholično.


Osim toga veliku ulogu igra naš lični ukus. Neko prosto voli da pojede sladak doručak dok neko drugi to ne može da zamisli. Nekome će sladak doručak duže držati sitost dok će kod druge osobe biti obrnuto. Svi smo drugačiji pa je samim tim i normalno da nam se i obroci razlikuju. Ukoliko je doručak dobro izbalansiran, ne treba uopšte dovoditi u pitanje koja opcija je bolja-jer tako nešto prosto ne postoji.


Zaključak je da sve dok jedemo zdrave obroke koji sadrže sve makronutrijente koji su dobri za celokupno funkcionisanje organizma-nije bitno da li ćemo se odlučiti za sladak ili slan doručak.

674 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page