top of page

10 JUTARNJIH RUTINA ZA PRODUKTIVNIJI DAN

Najbolja jutarnja rutina je ona koja vam odgovara. Bez obzira da li ste jutarnja osoba, rutina vam može mnogo pomoći kako biste lepše i produktivnije započeli svoj dan. Osim zdravstvenih benefita, dobra jutarnja rutina može učiniti da se osećate bolje, uspešnije, organizovanije i energičnije tokom celog dana. U ovom tekstu se nalazi 10 jutarnjih rutina koje ne oduzimaju puno vremena a mogu doneti velike promene. Pokušajte da uvrstite one rutine koje vam se čine izvodljivo za vas.



1. DOBRO SE NASPAVAJTE

Dobar san je neophodan za normalno funkcionisanje tokom dana. Većini odraslih osoba je u proseku potrebno 6 do 8 sati sna svake noći. Prigušite svetla, isključite zvuk na telefonu i pripremite toplu kupku da biste lakše zaspali.

2. NE ODLAŽITE BUDILNIK

Odlaganje budilnika lako 5 minuta pretvori u pola sata. Najbolje je podesiti dva alarma u razmaku od 3 minuta. Drugi alarm treba da bude u ono vreme kada zapravo želite da ustanete. Ovo pravilo uslovljava um da se probudi u određeno vreme i efikasno odvraća od spavanja.

3. DAN ZAPOČNITE SA ČAŠOM MLAKE VODE

Voda temperature koja je približna telesnoj temperaturi će više prijati digestivnom traktu ujutru po buđenju. Osim što pomaže da izbegnemo dehidraciju, ispijanje vode može nas dodatno razbuditi i poboljšati nam raspoloženje čineći da se osećamo osveženo.

4. NAPRAVITE LISTU OBAVEZA ZA TAJ DAN

Obaveze nisu najprivlačnija stvar kojom ujutru želimo da se bavimo ali samim planiranjem ćemo znatno uštedeti vreme imajući jasnu sliku šta nas čeka u toku dana. Ako sa namerom ne donosite svoje odluke, neko drugi će to učiniti umesto vas.

5. POJEDITE ZDRAV DORUČAK

Produktivan dan počinje sa pravim gorivom za um i telo. Budući da je telu potrebna energija nakon više sati spavanja, neophodno je da mu damo najbolju moguću energiju u vidu nutritivno bogate hrane. Kafa i čaj mogu da ostanu deo vaše rutine ali neka to bude nakon doručka. Ako nemate puno vremena za pripremu doručka, napravite ga uveče kako bi vas ujutru sačekao. Smoothie, ovsene kaše, salate i sendviči mogu da budu jako ukusni i da se jedu hladni.

6. UVEDITE JUTARNJU FIZIČKU AKTIVNOST

Pokušajte da uključite neku aktivnost u svoju jutarnju rutinu. To može da bude bilo šta u zavisnosti od vremena sa kojim raspolažete, od istezanja i joge do šetnje sa psom ili trčanja. Fizička aktivnost će pomoći da krv počne brže da cirkuliše nakon čega ćete se sigurno osećati energičnije.

7. DIŠITE DUBOKO

Svesno disanje ima mnogo prednosti. Provedite 30 sekundi do 1 minuta svesno dišući odmah nakon što se probudite. Budite svesni svakog udisaja i izdisaja. Ova tehnika će pomoći da se smirite, smanjite nivo stresa i doneće vam dobru energju za dan koji je pred vama.

8. IZBEGAVAJTE DRUŠTVENE MREŽE

Potrudite se da ne uzimate telefon u ruke barem do one kafe koja sledi nakon dorućka. Oduprite se želji da odgovorite na mejlove, poruke ili obaveštenja društvenih mreža. Bezobzirno čitanje ili skrolovanje kroz fidove društvenih mreža može izgledati kao dobar način da se probudite, ali to značajno umanjuje produktivnost i oduzima mnogo vremena.

9. VEŽBAJTE ZAHVALNOST

Zahvalnost je važna i dobro je da se praktikuje u bilo koje doba dana. Međutim, zapisivanje ili izgovaranje stvari na kojima smo zahvalni može nam pomoći da dan započnemo sa pozitivnom energijom. Zahvaljivanje je povezano sa povišenim nivoom sreće, poboljšava opšte blagostanje i dobro utiče na mentalno zdravlje.

10. SLUŠAJTE MUZIKU

Pokušajte da slušate opuštajuću muziku ili muziku koja je programirana da vam pomogne da se fokusirate. Postoji naučno dizajnirana muzika koja omogućava da se usredsredite i ostvarite kvalitetniji rad. Ova muzika ima pozitivan uticaj na kreativno razmišljanje, percipirani fokus i poboljšava raspoloženje.

2,944 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page