top of page

8 NAMIRNICA ZA IZBACIVANJE VODE IZ TELA


Šta su diuretici?


Diuretik je supstanca odgovorna za izbacivanje viška natrijuma i vode iz tela. Diuretici su dostupni i kao suplementi ali je uvek bolje da se prvo probaju prirodne metode umesto da se oslanjamo na hemikalije.


Zašto su nam potrebne diuretičke namirnice?


Svi ​​znamo da naša težina varira zbog količine vode u telu. Višak vode je potrebno izbaciti uz pomoć određenih namirnica, koje se nazivaju diuretici, kako bismo smanjili telesnu težinu i učinili da se osećamo manje naduto.

Poznato je da diuretici smanjuju i hipertenziju tako što izbacuju natrijum iz tela i oslobađaju nas štetnih toksina kroz urin.

Ove namirnice pomažu u čišćenju organizma tako što izbacuju vodu koja se zadržava u telu i smanjuju nadutost ali ih treba uzimati umereno. Prekomernim unosom možemo izbaciti i vitalne elektrolite koji su potrebni telu.



1. KRASTAVAC

Krastavci imaju visok sadržaj vode i sadrže kofeinsku kiselinu koja pomaže da se oslobodimo viška vode u telu. Takođe sadrže određene hranljive materije koje pomažu u izbacivanju mokraćne kiseline iz bubrega. Krastavci imaju jako malo kalorija, što ih čini dobrim izborom za one koji žele da smršaju.



2. BRUSNICE

Brusnice su pune antioksidanata i vitamina C pa njihovo konzumiranje pomaže u izbacivanju viška vode iz tela. Osim toga, brusnice sadrže materije koje sprečavaju infekcije bubrega, bešike i urinarnog trakta.




3. LUBENICA

Lubenice sadrže čak 92% vode, pune su vitamina i minerala koji imaju diuretski efekat na naše telo. Lubenice su veoma zdravo voće i pomažu u izbacivanju svih toksičnih supstanci iz tela.




4. CELER

Celer sadrži kumarin, koji pomaže u prevenciji visokog krvnog pritiska kao i u čišćenju tela tako što izlučuje svu neželjenu vodu koja se zadržava u telu kroz urin. Olakšava varenje i ublažava nadimanje. Visoki sadržaj vode i elektrolita u celeru sprečava dehidraciju, a jedinjenja prisutna u celeru uzrokuju da deluje kao diuretik i smanjuje slučajeve nadimanja.



5. ĐUMBIR

Đumbir može da se unosi u obliku čaja od đumbira ili da se ispija đumbirova voda (sveži seckani đumbir se ostavi natopljen u vodi preko noći). Osim toga, može da se dodaje u jela i deserte. Prirodno pomaže varenje i delotvoran je u čišćenju štetnih toksina iz tela. Veruje se da je đumbir jedna od najefikasnijih diuretičkih namirnica.



6. ŠARGAREPA

Šargarepa je bogata antioksidansima i vitaminima koji olakšavaju detoksikaciju što zauzvrat pomaže telu da izbaci toksine. Šargarepa je namirnica koju svakako treba dodati u ishranu jer dopunjuje naše telo vitaminima K i A. Sok od sveže šargarepe deluje kao čudo u održavanju nivoa holesterola i šećera u krvi, zahvaljujući svom sadržaju kalijuma. Takođe povećava lučenje žuči, što pomaže u sagorevanju masti i tako pomaže pri gubitku težine.




7. LIMUN

Pomaže u izbacivanju bakterija, sprečava infekcije urinarnog trakta, smanjuje nadimanje i potpuno čisti organizam. Limun sadrži kalijum, koji gradi naš imunitet. Ako ne možete da jedete svež limun, uvek možete popiti nezaslađenu limunadu.



8. CIMET

Cimet sadrži mineral hrom, koji drži apetit pod kontrolom. Odličan je za jačanje imuniteta i čišćenje organizma sa svim potrebnim mineralima, vitaminima i vlaknima. Cimet takođe igra veliku ulogu u detoksikaciji organizma.

2,170 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page