top of page

HORMONI SREĆE I KAKO IH PODSTAĆIDa li ste znali da vaše trenutno stanje sreće određuju četiri hormona koja se nalaze u mozgu?

Hormoni su hemikalije koje proizvode različite žlezde u našem telu. Oni putuju kroz krvotok, delujući kao glasnici i učestvuju u mnogim telesnim procesima.


Ova četiri hormona su zadužena za naše raspoloženje, osećaj sreće i zadovoljstva.


ENDORFIN

Endorfini je prirodni lek protiv bolova. Osim što ublažava bolove, on pomaže i kod regulacije stresa, pruža osećaj užitka i neutrališe preterani adrenalin. Endorfin se može proizvesti na mnogo načina a jedan od njih je fizička aktivnost i vežbanje. Osim toga, endorfin se proizvodi i kada radimo nešto što nas plaši ili radimo nešto prvi put.


Šta podstiče njegovo lučenje:

-Smeh

-Korišćenje eteričnih ulja

-Konzumiranje tamne čokolade

-Trčanje ili hodanje

-Vežbanje

-Gledanje filmovaDOPAMIN

Dopamin je poznat kao "hormon nagrade", zadovoljstva, utiče na motivaciju i nagone. Veoma je važan za fokus, koncentraciju i spavanje. Oslobađa se nakon što mozak postigne određeni cilj. Što više ciljeva postižemo redovno, neuronski putevi u mozgu postaju jači. Trik je u tome da sebi svakog dana postavljamo male, ostvarive ciljeve i postižemo ih kako bi naš mozak lučio veću količinu ovog hormona.


Šta podstiče njegovo lučenje:

-Slušanje muzike

-Održavanje zdrave ishrane

-Vežbanje

-Meditacija

-Probati nešto novo

-Uradite nešto kreativno

-Postići cilj

-Konzumiranje omiljene hrane

-Vođenje ljubaviOKSITOCIN

Oksitocin, poznatiji kao "hormon ljubavi" povećava osećaj empatije i gradi poverenje. Ovaj hormon je neophodan za porođaj, dojenje i jaku vezu između majke i deteta. Oksitocin je hormon čija je osnovna uloga da tokom porođaja izaziva kontrakcije materice, a tokom dojenja laktaciju. Ima veliku ulogu i kod muške reprodukcije a pored toga pomaže u uspostavljanju boljih društvenih i ličnih odnosa.


Šta podstiče njegovo lučenje:

-Igranje sa decom

-Igranje sa kućnim ljubimcima

-Zagrljaj voljene osobe

-Lepi gestovi

-Vreme sa prijateljima

-Pokazivanje naklonosti

-Davanje i primanje komplimenata

-Držanje za rukeSEROTONIN

Serotonin, poznatiji kao "hormon sreće" je odgovoran za raspoloženje, pomaže nam da se opustimo i lakše zaspimo. Serotonin se može povećati ako provodimo vreme napolju na jakom dnevnom svetlu. Dnevno svetlo je standardni tretman za sezonsku depresiju. Važno je zapamtiti da se 90% serotonina formira u crevima. Dakle, zdrava creva su preduslov za zadovoljavajuću količinu serotonina. Smatra se da su osobe kod kojih je prisutan manjak serotonina često neraspoložene, depresivne i da se lako naljute.


Šta podstiče njegovo lučenje:

-Šetnja u prirodi

-Izlaganje suncu

-Trčanje

-Joga

-Meditacija

-Plivanje

-Zdrava ishrana

844 views1 comment

Recent Posts

See All

1 ความคิดเห็น


Nikola Petrović
Nikola Petrović
26 ม.ค. 2566

Dopada mi se članak. Zaista je tako da ovi hormoni rastu kada se ispune sve karakteristike koje su ovde navedene 😊

ถูกใจ
bottom of page