top of page

HRANA KOJA HLADI TELO


Tokom leta nivo temperature raste što može da utiče na to kako se osećamo i da nas potpuno iscrpi.

Leti se mnogi osećaju dehidrirano, izmoreno i bez energije.


Zašto se telesna toplota povećava?


Telesna temperatura može da se poveća zbog unutrašnjih i spoljašnjih uticaja. Na primer, previše vremena na suncu može dovesti do značajnog porasta telesne temperature. Temperatura se takođe može povećati zbog intenzivnog treninga ili više kretanja nego uobičajeno. Kod žena, telesna toplota može porasti zbog stanja kao što je menopauza. Još jedan značajan, ali prilično neuobičajen razlog zašto se telesna toplota može povećati je upotreba određenih lekova.


Najčešći uzroci povećane telesne temperature:


-Visoka temperatura okruženja, kao što je u vrućem zatvorenom prostoru. Telo znojenjem može da podnese visoke temperature ali ako postane prevruće, može se preopteretiti prirodni sistem hlađenja.

-Slično, samo izlaganje suncu može dovesti do toplotnog ili sunčanog udara. Često se to dešava ako se osobe previše znoji da bi se izborila sa toplotom ili je telo dehidrirano pa stoga nema dovoljno vode.

-Mikrobne infekcije (kao što su bakterije, virusi ili gljivice) jedan je od najčešćih razloga za povećanu telesnu toplotu. Prirodni odgovor našeg imunog sistema na infekciju je podizanje osnovne temperature u pokušaju da ubije infekciju.

-Relativno retko stanje koje se zove tiroidna oluja takođe može dovesti do visoke telesne toplote. Oluja štitaste žlezde nastaje kada postoji prekomerna količina tiroidnog hormona koji se proizvodi i oslobađa u telu. Rezultati mogu biti ozbiljni i uključuju znojenje, ubrzan rad srca, povraćanje i bolove.



Veoma je važno prepoznati simptome koji ukazuju na nelagodno stanje tela, a to su osećaj peckanja u očima, probavne smetnje, zatvor, nesanica ili ubrzan rad srca.


Ovo su 10 namirnica koje hlade telo i pomažu nam u smanjenju telesne temperature




1. KOKOSOVA VODA

Kokosova voda prirodno ima svojstvo hlađenja koje nam može pomoći u borbi protiv vrelog leta. Kokosova voda može da hidrira telo i prirodno uravnoteži elektrolite koji su odgovorni za temperaturu.



2. ALOE VERA

Aloe vera je prirodno sredstvo za hlađenje. Ima efekat kada je u pitanju smanjenje telesne toplote i iznutra i spolja. Gel se može naneti na kožu ostavljajući efekat hlađenja gotovo trenutno.



3. NANA

Nana je jedna od najčešće konzumiranih biljaka u Indiji. Obično se dodaje u hranu ili piće da neutrališe toplotni efekat iz tela. Ne samo da kontroliše telesnu temperaturu već pruža i efekat hlađenja. Dodavanje nane u vodu sa limunom može imati jači efekat.



4. LUBENICA

92% lubenice čini voda što će pomoći u sprečavanju dehidracije i održavanju optimalne telesne temperature tokom leta.



5. KRASTAVAC

Kao i lubenica, krastavac takođe ima visok sadržaj vode. Takođe je prepun vlakana koja mogu pomoći u oslobađanju od zatvora, jednog od uobičajenih problema tokom leta ili kada se poveća telesna toplota. Krastavac ne mora da se koristi samo u ishrani već i u intenzivnim tretmanima lica za umirivanje očiju. Pošto sadrži 95% vode, idealan je za sve dijete.



6. ČILI

Da, dobro ste pročitali! Istina je da nam čili paprika može pomoći da snizimo telesnu temperaturu. Kapsaicin je aktivni sastojak koji se nalazi u čili papričicama, kada se konzumira, šalje poruku mozgu ukazujući da se telo pregreva i znoji više nego obično, stvarajući tako efekat hlađenja.



7. VODA SA LIMUNOM

Istraživanja su pokazala da limun bogat vitaminom C može pomoći u snižavanju telesne temperature. Iscedite sok od pola limuna, dodajte prstohvat soli i ½ kašičice stevije (u zavisnosti od ukusa) i pomešajte sa hladnom vodom. Na ovaj način unećete sve sastojke koji mogu da deluju kao prirodni elektrolit za vaše telo.



8. LUK

Iznenađujuće je znati da čak i luk ima efekat hlađenja. Smatra se i da je bogat kvercetinom, koji deluje kao anti-alergen. Luk može da se jede sirov dodavanjem u salate ili sendviče ili termički obrađen u varivima i potažima.



9. CELER

Celer sadrži 90% vode i važne hranljive materije koje nas leti mogu rashladiti. Celer takođe ima visok sadržaj natrijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i cinka.



10. SURUTKA

Surutka je jedna od dinamičnih namirnica za hlađenje tela koja može da se koristi u nekoliko varijanti. Ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Ukoliko ne volite ukus surutke, možete da je dodate u smoothie ili da pijete WHEY protein napravljen od nje.

458 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page