top of page

DA LI I KOLIKO VOĆA SMEMO DA JEDEMO (AKO ŽELIMO DA SMRŠAMO) ?


Sve češće čujem da se voće izbacuje iz ishrane, pogotovo kod osoba koje žele da smršaju jer je “voće puno šećera pa samim tim goji isto kao kada se jede bilo koji slatkiš koji sadrži šećer”.

Pre svega, voćni šećer poznatiji kao fruktoza iz voća u organizmu se ponaša potpuno drugačije ukoliko ga unesemo upravo tako-iz voća, od izolovane fruktoze koja se nalazi u glukozno-fruktuznom, kukuruznom sirupu, saharozi itd.



Fruktoza je prirodni sastojak voća, ali se ona i zloupotrebljava u savremenoj prehrambenoj industriji.

Voće samo po sebi osim fruktoze sadrži veliku količinu vode, vlakana, minerala i vitamina koji će sprečiti nagli skok insulina koji se dešava kada pojedemo tzv “čist šečer” koji se nalazi u industrijskim slatkišima. U industrijskim slatkišima nema vlakana, minerala, vitamina a velika je verovatnoća da pored šećera sadrže i trans masti koje su u velikom broju slučajeva odgovorne za nastanak raznih bolesti uključujući i gojaznost. Njih treba da svedemo na minimum u svojoj ishrani.



Ukoliko jedemo cele voćke, zbog velike količine vlakana koje će nas zasititi, vrlo su male šanse da pojedemo količinu koja može da bude štetna po naše zdravlje ili da nas “goji”.



Oprez sa voćnim sokovima koji nemaju svojstva kao celovite voćke! Osim što ne sadrže vlakna, voćni sokovi mogu da se popiju u daleko većoj količini nego što bismo to uradili kada bismo jeli cele voćke pa sa njima lako može da se pretera a tako isto i da se dođe do kcal suficita koji je odgovoran za naše gojenje.



Kada pričamo o slatkom i manje slatkom voću, prirodno je da ćemo slađe voće (smokve, banane) pojesti u manjoj količini nego neko manje slatko (bobičasto voće, jabuke) dakle, nemojte sebi uskraćivati i braniti određene vrste voća već se prepustite svom osećaju i uživajte u njemu.


Voće generalno spada u niskokalorične namirnice, pogotovo ukoliko ga poredimo sa bilo kojim drugim slatkišima.


Bolje je da povedemo računa o ogromnoj količini rafinisanih šećera koje sadrže ostale namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Rafinisanih šećera nema samo u kupovnim slatkišima, ima ih i u kupovnim sokovima, kečapu, dresinzima, u brzoj hrani i raznim grickalicama. Ukoliko povedemo računa o takvim stvarima garantujem da voće uopšte neće otežavati proces gubljenja kilograma.


Ne poznajem ni jednu osobu koja se ugojila konzumiranjem voća ali poznajem mnogo osoba koje su se ugojile prekomernim unošenjem rafinisanih šećera.


Porcije voća treba prilagoditi osobi u zavisnosti od pola, godina, zdravstvenog stanja, stepena fizičke aktivnosti kao i ličnog ukusa.

Porcije prilagodite sebi i svom dnevnom unosu i uživajte u voću bez griže savesti.

1,532 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page