top of page

KAKO NAJLAKŠE SMRŠATI DO LETA


Prolećni vedri i sunčani dani samo su dodatni podsetnik da je leto pred vratima. Pre nego što počnete da provodite sate u teretani ili da se izgladnjujete, pokušajte sa uvođenjem ne tako rigoroznih pravila koja će vam sigurno pomoći da skinete koji kilogram do leta. Ne zaboravite da morate da budete uporni ukoliko želite rezultate!



1. JEDITE VIŠE OBROKA U TOKU DANA

Tačno je da nije bitno da li ćemo jesti 2 veća ili 5 manjih obroka u toku dana sve dok unosimo istu količinu kcal na dnevnom nivou, ipak, ovaj način može nam pomoći i sprečiti naše telo da pređe u režim gladovanja, zbog čega telo skladišti masti za buduću energiju. Osim toga, kada pregladnimo između obroka, veće su šanse da za naredni obrok pojedemo veću količinu hrane nego što bismo inače pojeli.



2. HIDRIRAJTE SE

Pijte 8-10 čaša vode, i to samo vode, svaki dan. Isključite sva ona slatka bezalkoholna pića i sokove. Ne samo da ćete uštedeti novac i izbaciti veliku količinu nepotrebnog šećera iz svakodnevne ishrane, na kraju ćete jesti manje jer ćete biti pravilno hidrirani pa ćete naučiti da razlikujete glad od žeđi. Pre nego što pojedete svaki obrok, popijte čašu vode.



3. JEDITE ŽITARICE OD CELOG ZRNA

Nije tajna da su žitarice celog zrna zdravije od onih "belih". Ali zašto i kako vam ovo može pomoći da smršate? Ugljeni hidrati od celog zrna i integralne žitarice sadrže mnogo više vlakana od belih ugljenih hidrata. Ovaj magični sastojak potiskuje vaš apetit, povećava brzinu varenja i poboljšava zdravlje creva.




4. „POTREBNE SU MASTI DA BI SE SAGORELE MASTI“

Možda zvuči nerealno, ali zapravo „dobre masti“ (mononezasićene masti), koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orasima i omega-3 masnim kiselinama u ribljem ulju, pomažu u kontroli nivoa insulina, plastično rečeno usporavaju ulazak ugljenih hidrata u protok krvi i šalju signal našem mozgu da prestanemo da jedemo. Osim toga, masti nam pomažu da dugo nakon obroka ostanemo siti. To ne znači da ih možemo jesti u neograničenim količinama jer su namirnice bogate zdravim mastima veoma kalorične.



5. JEDITE KADA OSEĆATE GLAD

Ovo pravilo će razumeti svi oni koji su bilo kada u životu bili na popularnim dijetama sa interneta ili iz časopisa. Konzumiranje obroka u tačno određeno vreme ili buđenje rano ujutru kako bi se doručkovalo nema apsolutno nikakvih naučno dokazanih benefita po nas, uključujući smanjenje telesnih masti. Prednost konzumiranja obroka u isto ili slično vreme svaki dan je samo u tome što će telo znati kada je vreme za obrok za razliku od principa gladovanja kada telo ne zna da li će i kada dobiti obrok a samim tim i potrebnu energiju. Najbitnije je da naučimo da slušamo svoje telo i da mu dajemo energiju onda kada mu je ona potrebna. Svako konzumiranje obroka onda kada nismo gladni je besmisleno.



6. NE MORATE JESTI MANJE, SAMO JEDITE PAMETNIJE

Odabir „velike“ i glomazne porcije hrane kao što su povrće, supe i salate pružiće vam osećaj sitosti bez unosa puno kcal. Ova hrana je bogata vlaknima i vodom, za razliku od „manje“ hrane koja je bogata šećerom i kcal. Neka istraživanja su pokazala da se naša glad uglavnom zadovoljava jedenjem određene količine hrane, a ne količine kcal po obroku.



7. POKRENITE SE!

Ne morate ići u teretanu, podizati tegove ili raditi sate i sate karida, potrebno je samo da se pokrenete!

Lepo vreme je pravi trenutak da se što više krećete umesto da koristite prevoz. Slobodno vreme iskoristite da vozite bicikl ili rolere. Izađite u park sa decom, porodicom i prijateljima, šetajte kućne ljubimce.

1,271 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page