top of page

SVE O UGLJENIM HIDRATIMA


Šta su UGLJENI HIDRATI?


Ugljeni hidrati su najrasprostranjenija organska jedinjenja. Po strukturi, dele se na: monosaharide (glukoza, galaktoza, fruktoza), disaharide (saharoza, laktoza, maltoza), oligosaharide (maltodekstrin, fruktozni i kukuruzni sirup) i kompleksne polisaharide (u hrani-skrob i vlakna, u našem telu-glikogen).Koje su FUNKCIJE UGLJENIH HIDRATA?


Pre svega, ugljeni hidrati su osnovni izvor energije. 1g UH sadrži 4kcal za razliko od masti koje na 1g sadrže 9kcal. Osim toga, omogućavaju nam skladištenje energije i čuvanje proteina takođe omogućavaju korišćenje masnoća kao izvor energije.Šta se dešava kada ne unosimo dovoljno UGLJENJIH HIDRATA?


Naš organizam je pametniji od nas. Nezadovoljene potrebe za glukozom iniciraju proces GLUKONEOGENEZE. Glukoneogeneza je proces stvaranja glukoze iz neugljenohidratnih izvora, tačnije iz proteina. Obzirom da naš organizam proteine ne skladišti, dolazi do razgradnje proteina tela a to su MIŠIĆI.Šta je bitno pri IZBORU UGLJENIH HIDRATA?


Pri izboru i raspodeli svih makronutrijenata pa samim tim i ugljenih hidrata bitno je da uzmemo u obzir mnogo faktora: pol, godine, zdravstveno stanje, individualne dnevne potrebe, nivo fizičke aktivnosti, energetsku potrošnju itd. Prema tim parametrima treba da se fokusiramo na UH višeg ili nižeg glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja.

Osobama sa IR i dijabetesom tipa 2 su UH jako važan deo ishrane s tim što je akcenat na svežem povrću i voću sa niskim glikemijskim indeksom i glikemijskim opterećenjem (važno je napomenuti da se obrati pažnja na oba parametra).

924 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page