top of page

ISHRANA I SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS)


Sindrom policističnih jajnika je stanje koje uzrokuje hormonsku neravnotežu i metaboličke probleme. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je uobičajeno zdravstveno stanje od kog pati jedna od 10 žena u reproduktivnom dobu. PCOS takođe može dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, poput insulinske rezistencije, dijabetesa, kardiovaskularnih problema, depresije i povećanog rizika od raka endometrijuma.

Neka naučna istraživanja su pokazala da ishrana može pomoći u smanjenju uticaja PCOS-a.


Obzirom da insulin igra značajnu ulogu u PCOS-u, upravljanje nivoom insulina pomoću PCOS dijete jedan je od najznačajnijih koraka koje mogu preduzeti osobe koje pate od ovog sindroma.


Mnoge osobe sa PCOS-om imaju rezistenciju na insulin. U stvari, više od 50% osoba sa PCOS-om razvija dijabetes ili predijabetes pre 40. godine. Dijabetes je direktno povezan sa načinom na koji telo obrađuje insulin.

Pridržavanje dijete koja zadovoljava nutritivne potrebe osobe, održavanje zdrave telesne težine i promovisanje zdravog nivoa insulina može pomoći osobama sa PCOS da se osećaju bolje.




Uobičajeni simptomi PCOS -a uključuju:


-Bubuljice

-Povećan rast kose

-Povećanje telesne težine, posebno oko stomaka

-Masna koža

-Neredovne menstruacije

-Nelagodnost u karličnom području

-Poteškoće sa začećem


Mnoge osobe koje dožive ove simptome možda ih neće smatrati dovoljno ozbiljnim da razgovaraju sa lekarom. Mnoge osobe ne traže medicinsku pomoć sve dok ne dođe do problema sa začećem.

Ukoliko osećate ove simptome trebalo bi da razgovarate sa lekarom. Što pre započnete plan lečenja, pre ćete se osećati bolje.


HRANA KOJU TREBA JESTI


Trenutno ne postoji standardna dijeta za PCOS.

Međutim, postoji široko rasprostranjeno slaganje o tome koja je hrana korisna i čini se da pomaže ljudima da se izbore sa svojim stanjem, a koju hranu treba izbegavati.


Postoje tri popularne dijete koje mogu pomoći osobama sa PCOS-om a to su:


  1. Ishrana sa niskim glikemijskim indeksom (GI) i glikemijskim opterećenjem : Telo vari hranu sa niskim GI sporije, što znači da ne dolazi do skoka insulina toliko ili tako brzo kao sa drugim manirnicama, poput nekih ugljenih hidrata. Namirnice u ishrani sa niskim GI uključuju integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove, semenke, voće, skrobno povrće i drugu neprerađenu hranu.

  2. Anti-inflamantorna dijeta: Tzv. protiv-upalna hrana, poput bobičastog voća, masne ribe, zelenog lisnatog povrća i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, može smanjiti simptome povezane s upalom, poput umora.

  3. DASH dijeta: Lekari često preporučuju dijetetske pristupe za zaustavljanje hipertenzije (DASH) kako bi smanjili rizik ili uticaj srčanih oboljenja. Takođe može pomoći u smanjenju simptomima PCOS-a. DASH dijeta bogata je ribom, živinom, voćem, povrćem od celih zrna i nemasnim mlečnim proizvodima. Dijeta ne preporučuje hranu bogatu zasićenim mastima i šećerom.


Osim praćenja određenog načina ishrane zdrava PCOS dijeta takođe može uključivati sledeće namirnice:


-Prirodna, neprerađena hrana

-Hrana bogata vlaknima

-Masna riba, uključujući losos, tunjevinu, sardine i skušu

-Kelj, spanać i drugo tamno zeleno lisnato povrće

-Tamno crveno voće, poput crvenog grožđa, borovnica, kupina i trešanja

-Brokoli i karfiol

-Pasulj, sočivo i druge mahunarke

-Zdrave masti, poput maslinovog ulja, avokada i kokosa

-Orašasti plodovi, uključujući orahe, bademe, kikiriki, pistaći, pinjole

-Crna čokolada, umereno

-Začini, poput kurkume i cimeta


Praćenjem bilo koje od navedenih načina ishrane može doći do poboljšanja metabolizma insulina, smanjenja nivoa holesterola, boljeg kvaliteta života i redovnijih menstruacija.


HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI


Uopšteno govoreći, ljudi na PCOS dijeti bi trebalo da izbegavaju hranu koja se već uopšteno smatra nezdravom. Ovde spadaju:


-Rafinisani ugljeni hidrati, poput masovnih peciva i belog hleba

-Pržena hrana, poput brze hrane

-Slatka pića, kao što su gazirana i energetska pića

-Prerađeno meso, poput viršli, kobasica i ostalih mesnih prerađevina

-Čvrste oblike masti, uključujući margarin i proizvode koji ga sadrže

-Visok unos crvenog mesa, kao što su stejkovi, burgeri i svinjetina

-Druge promene načina života (duvan, alkohol itd.)


Promene u stilu i načinu života takođe mogu pomoći osobama sa PCOS-om. Istraživanja su pokazala da kombinovanje PCOS dijete sa fizičkom aktivnošću može dovesti do sledećih prednosti:


-Gubitak težine

-Poboljšava metabolizam insulina

-Više redovnih ciklusa

-Smanjen nivo muških hormona

-Niži nivo holesterola

1,979 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page